torsdag 24 april 2008

Vi luktar rökt Elgin-korv

Vi inledde dagen med en stunds fotograferande nere i Austin downtown. Noterbart är hur hjälpsamma och vänliga alla är här. T ex polisen som talade om för oss att vi parkerat fel men samtidigt passade på att berätta var vi kunde parkera både lagligt och gratis de första två timmarna. Tveksamt om det skulle vara möjligt i Sverige med en så hjälpsam attityd när man parkerat fel?

Till Taylor åker inga turister. Det kan jag aldrig tänka mig, om man nu inte åker för just barbecuens skulle. Här står tiden still sedan 50-talet, många byggnader är tomma och har fått förfalla och hela staden är att betrakta som en hederlig håla.



I Taylor besökte vi Mikeskas, ett BBQ-joint med svart panel på väggarna, vardagsrumsfläktar i taken och hur många uppstoppade rådjur (råbockar, hjortar eller vad det nu var) som helst på väggarna. Verkade som det uteslutande var lokalbefolningn som åt här. Hyggligt käk, men inte overwhealming direkt.

På min tallrik hamnade oxbringa, bönor och den nygjorda coleslawen och vid sidan om en "banana pudding". Bra sås och kryddning på bringan. Danne gillade kycklingen. Coleslawen var högst ordinär och bönorna för tunna och smaklösa. Bananpuddingen var något odefinierbart men var söt och ganska god.


Höjdpunkten för dagen var dock vårt besök lite senare på Southside Market i Elgin, där ägaren och VD:n Bryan visade oss runt och berättade om korvproduktionen. Restaurangen, som inte bara var en restaurang utan alltså en hel korvproduktion, uppbyggd efter konstens och amerikanska hälsovårdsmyndighetens alla regler, producerade nästan 1 ton av sin berömda Elgin Hot Sausage i veckan. På Souhside Market serverar man varje helg (fredag till söndag) ca 10.000 kunder.

Här äter man i huvudsak inte på tallrik utan direkt på bordet på s k Butcher Paper. Förr i tiden hade man inte ens en gaffel utan bara en vass kniv som satt fastkedjad i bordet och som användes av alla gäster. Nu för tiden är det fingrarna som gäller, men pappersbestick finns också för den som vill.

Elgin Hot Sausage var en fantastisk upplevelse, liksom allt annat vi satte i oss. Eftermiddagens upplevelse på Southside Market gav oss en ny dimemsion till begreppet slow cocked barbecue meat.

Väl tillbaka på hotellet luktar det rökt Elginkorv om oss.

Inga kommentarer: